RIRIEY ZARIES

April 27, 2018

,
Apa itu Pru Link One dan Prudential BSN Takaful? Ianya lebih dikenali sebagai medical card di kalangan orang ramai. Umum tahu bahawa medical card pada masa kini teramatlah penting, bukan sahaja kepada golongan berpendapatan tinggi tapi juga ianya sekarang boleh dimiliki oleh semua peringkat umur dari bayi, pelajar dan juga orang dewasa.


Tapi sehingga kini masih ada orang cakap beli Insurance/Takaful untuk diri sendiri tu RUGI. Tapi rasa UNTUNG  bila beli harta benda yang mahal-mahal. Betul ke?


Salah satu yang kita tak boleh kawal ialah RISIKO. Contoh Encik Ali memandu keretanya dengan penuh berhati-hati dan ikut peraturan jalan raya yang ditetapkan untuk mengelakkan terjadinya kemalangan, tetapi malang tidak berbau. Akhirnya kena langgar dengan kenderaan lain. Nasib baik beliau ada membeli insurance kereta. Tapi itu insurance kereta.


Insurance/Takaful boleh kawal risiko rugi wang akibat mati/penyakit/sakit/bil hospital. Tetapi kalau nak elakkan terjadinya semuanya perkara itu, Insurance/Takaful memang tak boleh buat ya :)


Kita sebagai pembeli/pemilik adalah ASET sebenar. Sebab adanya kita sihat dan mampu pergi mencari duit, baru ada rumah, kereta dan bermacam harta lagi. Kalau kita sakit, takkan harta benda kita yang akan keluar bekerja dan menjaga kita. Ini kerana kita tak akan dapat keluar bekerja untuk suatu tempoh sekiranya kita diserang penyakit.


Jadi rugi, ke kalau invest pada diri sendiri hanya RM 150 sebulan?
Harga premium mengikut umur dan pekerjaan seseorang, boleh terus direct whatsapp atau call Ms Zuliana (011-19099046) untuk quotation.


xoxo
,
hari tu, aku tak ingatlah bila. plan dengan minah nak pergi kl tapi tak jadi, pun aku tak ingat kenapa jugak. hahaha tapi sebab aku rasanya kitorg tak jadi pergi ni. minah "zaries punya pasal la ni" angin pulak mak cik tu lol


sudahnya pergi aeon klebang je dengan minah dan kak ai. last minute plan ke apa aku pun tak tahu tapi last last kitorg kt sini. hari yang patut pergi kl tu. tapi kalau pergi pun tak cukup korum jugak. milah muna dengan kecik tak dapat join. nasib la kecik pun takde tetiba cakap "weh aku dah sampai kl". mentang-mentang member tu ada kt rawang kan haha kalau betul la kecik tetiba cakap dia dah sampai kl, haru giler kot aku dengan minah tak jadi pergi hahaha rasa nak gelak guling-guling


so makan kt boat noodle. dulu keda pernah cakap nak makan kt sini tapi takde rezeki mak cik tu nak ikut haha ni pun order tak complete lagi. nampak tu bekas (roti ke pau aku tak ingat) kt sebelah tu, aku siap bagitau diorg nanti order lain sampai, pau ni pun dah habis..


sedih tengok kak ai, dia order air kelapa.. ingatkan air kelapa dalam bekas cecantik la, dah siap kupas isi kt dalam tu sekali datang amik kau sebijik dia bagi haha aku pun "kala sebijik macam ni, kt bawah dalam market tu pun boleh beli"


part ni lagi sedih. aku order ayam tu lama dekat sejam baru dapat. boleh dia bagi kt orang table lain dulu, takpe la maybe dia tak perasan kitorg tengah duk menunggu kot.. lepas tu bila tanya dah siap ke tak, kalau tak mula buat lagi nak cancel, lepas tu dia cakap tengah buat nanti 5 minit lagi siap la. lepas tu tanya lagi, nak bungkus ke?


dah terang-terang aku datang nak makan lepas tu jejalan, rasanya nak ke aku jejalan bawak beg bungkus ayam? dah tu, dia punya 5 minit tu macam satu jam. dari pukul 1 lebih, dekat pukul 3 baru aku dapat ayam.. nasib baik la sedap and aku pun memang suka ayam..


dah tu je nak cakap. gambar pun aku malas nak letak filter. lantak pi ar.. lagi satu korang ni dah alang-alang singgah baca tu, comment la sikit... best ke tidak. ok la have a good friday and siapa yang ambik cuti package sampai labour day tu, i am jealous ok!


xoxo

April 19, 2018

,
rasanyakan sekarang ni aku dah kurang tengok k-drama.. last aku tengok drama kim bok joo tu and strong woman do bong soon, fight my way pun tu tersekat kt ep3 lagi hahaha btw ada satu drama best ni aku nak share. baru je habis marathon last week.


MISTY. drama ni taklah heavy macam master of noodle tu tapi ada la sikit macam drama yoo seung ho, remember tapi memang 10 bintang aku bagi kt drama ni. dia buat kau rasa macam apa jadi lepas ni, tak sabar nak tunggu next ep bagai. actually time tu aku tak tahu nak tengok drama apa so aku pun ambik la quiz kt soompi, hahaha dapat pulak drama ni


ok so drama ni about a married couple go hye ran and kang tae wook. marriage diorg ni memang dah ada masalah ever since hye ran gugurkan anak diorg 7 tahun dulu. time ni career hye ran tengah critical sebab ada junior nak ambil position dia as anchorwoman. so dia pun dapat kan interview dengan golfer terkenal ni, kevin lee.


rupanya kevin lee ni is lee jae young, ex-boyfriend hye ran sebelum dia kawen dengan tae wook. masa diorg couple tu kevin lee memang tengah zero masa tu. apa pun takde. so boleh katakan yang hye ran ni tinggalkan dia sebab itulah. masa tae wook ajak hye ran kawen, dia tahu hye ran memang dah ada boyfriend tapi dia suruh tinggalkan ikut dia.


so masa diorg berjumpa balik ni, teringatlah balik kisah lama. kevin lee tu pulak dah kawen dengan best friend hye ran, seo eun joo and still ganggu hye ran tapi hye ran pulak sebab nak selamatkan position dia, dia pun layankan je sampai this one day hye ran cakap pada kevin lee, please let me remind us as my past love. hye ran dah tak nak apa-apa dengan dia tapi masa tu pulak, tae wook follow hye ran, and dia misunderstood everything.. tapi tae wook ni pulak baik sangat-sangat..


and tomorrow everything goes on macam biasa but when hye ran is getting ready to read the news, dia dapat breaking report.. kevin lee is dead! and hye ran jadi suspect. walaupun hye ran jadi suspect, tae wook tak tinggalkan pun dia, still support and jadi lawyer pada wife dia.


and masa ni jugalah ex-boyfriend hye ran masa high school, myung woo ni muncul and kerja dengan tae wook. time ni semua orang tengah cari memory card from black box kereta hye ran tapi tak jumpa. rupanya ada dengan eun joo.


apa yang ada dalam memory card tu? kenapa boleh ada dengan eun joo? dan kenapa tae wook padamkan proof dalam memory card tu, sedangkan boleh jadi bukti hye ran tak bersalah? dan macam mana hubungan hye ran dan tae wook lepas tu lepas semua salah faham yang hye ran dan kevin lee ada affair? dan yang paling penting siapa yang bunuh kevin lee?


ok.. ni semua kena tengok sendirilah.. macam biasa aku takkan cerita sampai habis ;)


xoxo

April 18, 2018

,
men in their late 30s, going 40s, in school uniform.. ok i'm melting!~


sechskies or in germany it means 6 diamond is a group that debuted in 1997 with 6 members (Eun Jiwon, Lee Jaejin, Kim Jaeduck, Kang Sunghoon, Jang Suwon and Ko Jiyong). they're reunited as 5 members through a variety show called infinity challenge but the 6th member Ko Jiyong decided to continue to live a non-celebrity life. they were then signed up under yg entertainment. 

and i'm not really want to talk about that actually.. i just wanna tell you guys.. yes all of you.. how i met sechkies...


it was 1.30am and i can't sleep.. so i was listening to andy brown single (forgot what's the title lol) when i saw my friend tweeted about jekki. she was listening to reckless love.. and it felt like i saw this name somewhere before but i never really want to know who they are so i don't know.. but i was like "meh why not trying to listen to their song.. i can't sleep anyway" so i did and i like it! really really like it! and three words got me WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


i love the music, the song and everything.. and most importantly i fall in love with em! i was never this passionate about a group (the last time i was this passionate when it's about westlife) you know when you started to like a group the first thing you gotta do is watching weekly idol. it's a must thing to do to get to know em, and then infinity challenge.. and i end up watching all their variety show.. only one is left, their 20th anniversary in hawaii...................


the cutie pie muchie handsome my hoony boony + the lead vocal that i fell for


i was confused bcos i always like an older guy in the group.. in this case it's jiwon but after i watch infinity challenge, i'm starting to like hoony.. this was after i did their background checking, jiwon is a divorcee so... i don't mean anything lol i still like him. my friends would know why, i have this syndrome to fall in love with main vocal or lead vocal or whatever


and this is the kinda guy that i would date.. lol why so cliche


oh yeah btw you guys gotta watch this video. actually you must. you need to. share the love or spread the love, whichever way you want to do it. go ahead! we just celebrated jekki 21st anniversary, this angel decided to surprise jekki with a fan video msg.. it's so cute and beautiful yet it makes me feel so sad, that our jekki oppa receives so much love, be it from k-yellkies or i-yellkies..


p/s: i met many new buddies too.. and yup they're so sweet like potato and i love potato! ^^


xoxo




February 27, 2018

,
masa cuti cny lepas, aku keda dengan minah memang plan nak karok. asalnya nak pergi movie but since takde cerita yang best, karok la. tapi ni bukan nak cerita pasal karok. ni nak cerita pasal nak makan. asal masa jumpa tu memang kitorg brunch kt food court je tapi petang tu lapar la pulak sebab lunch time dah over kan..


so lepas fikir punya fikir sembang punya sembang, kitorang pergilah ipoh parade. nak makan korean. last makan korean dulu dengan minah, milah and kecik kt sunway pyramid. actually sedap yang kt sana lagi dari yang ini. so time tu duit bukanlah takde tapi dah belanja pergi karok so ingatkan nak makan ni bolehlah bayar guna debit card kan, sekali masa sampai turn kitorg tu, dia cakap cash only. nasib baiklah self service baru nak order, belum siap lagi. kalau tak naya je nak kena kerja cuci pinggan nanti.


aku dengan minah pun main cabut je tinggal keda kt table, dahlah dengan phone tak bawak. nak cari atm kt ground floor pulak tu, bayangkanlah kitorg dari 3rd floor nak turun ke ground floor pulak. sampai kt atm lagi macam nak pengsan, dahlah machine dua je yang ada, satu pulak rosak. beratur kt maybank atm tu dah boleh buat thomas and friends dah lol yang kelakar tu masa nak balik baru perasan kt sebelah lobby ada lagi atm machine *sakit kepala sekejap*


lebih dari setengah jam la kot beratur sebab nak makan je. dah lapar sangat. machine tu kalau satu cepat takpe, line slow pulak tu. betul-betul menguji iman. aku dengan minah pun dah macam tak betul and aku pun "kalau ina mesti dia dah maki kita hilang macam tu, phone pun tak bawak" and minah pun "keda pun lebih kurang je" hahaha


kesian keda boleh dia ingat kitorg nak prank dia hahaha kalau nak prank takdenya kitorg nak tinggal beg sekali kt table hahaha dahlah kitorg tinggal dia macam tu lepas tu order untuk dia pun salah. hahaha sebenarnya dah lupa apa yang keda tu order tapi sebab malas nak masuk tanya, lepas withdraw duit tu terus pergi lari naik atas order je.


tajuk myeongdong topokki tapu bukan cerita pasal makanan tapi pasal journey nak makan hahaha


xoxo


dah next time korang datang klebang pulak. dekat sikit dengan rumah aku ;)