8 makanan sihat untuk si kucing

kita selalu fikir yang manusia ni ada macam-macam ragam/selera makan tapi kita tak pernah terfikir yang haiwan pun macam tu juga. aku dah setahun lebih bela kucing tapi seriously aku sendiri pun tak pernah terfikir pasal benda ni. masa start bela kucing dulu yeah it takes time jugak aku nak adapt, ingatkan bagi makan kibbles or wet food and supplement tu semua dah cukup tapi selera pemakanan mereka macam manusia rupanya.


ini mickey.. kesayangan aku yang ni baru je masuk 6 bulan. his mother is persian & bapak dia plak kucing biasa. comel memang comel tapi kucing baka bukan senang nak jaga, mulu-mula ambil dia dulu selalu selesa & batuk.. and makan pun cerewet jugak, kibbles tak pandang, nak wet food.. bila tong-tong balik belanja untuk wet food mickey je pun dah nak rm40 seminggu *sigh


but now I've found a solution & haruslah share tips ni dengan you all cat lovers semua *wink 


1. Broccoli
ramai yang tak tahu dan takkan pernah terfikir pun yang kucing suka makan broccoli. kalau korang perasaan, ada setengah pek untuk kibbles mesti ada letak ingredients dalam tu broccoli. so no wonder la broccoli ni elok untuk kucing & it doesn't have to be mix with other food. boleh bagi macam tu je but of course la kena mince kan dulu. and broccoli juga boleh membantu penghadaman si kucing.


2. Daging hancur
yang ni semua orang pun tak tahu. favorite no.1 kucing. and honestly aku tak rajin bagi kucing makan daging, cuma once in a while je bagi tapi wet food, sebab nanti tahi diorg busuk & lalat penuh nanti kt clamping diorg tu.


3. Baby food
yang ni khas untuk kucing yang ada masalah selera makan. sesuai untuk mickey jugak tapi aku tak berani nak mulakan sebab dia tu kalau dah makan yang sedap tu, dia dah tak pandang makanan yang lain. tapi kalau nak baby food ni kena tengok dulu, pastikan tak ada bawang atau garlic powder, sebab these two tak elok untuk kucing.


4. Pisang
lupakan monyet. lupakan minions. cuaca panas macam ni banana is no.1 for em. but bananas are only as an occasional treat, tak boleh bagi selalu. kalau nak lagi best sebab cuaca tengah panas sekarang ni, ptong banana into pieces and frozenkan dulu sebelum bagi diorg makan.


5. Bayam
kalau tadi broccoli, yang ini bayam plak. bayam ni sesuan untuk kucing yang ada problem nak digest makan diorg, but just a little from time to time. tapi kalau kucing korang jenis yang bermasalah, elakkan bagi bayam.


6. Tembikai
and kucing pun suka benda yang manis-manis and sejuk. yang ni untuk pengganti bayam bagi kucing yang bermasalah, it also can help with digestive problems. tapi jangan plak tak buang biji tembikai tu, kang tercekik naya je nak lari pergi vet plak.


7. Telur
telur mentah memang tak digalakkan, yela korang pun tak lalu nak makan mentah macam tu je kan tapi sesekali tu bolehlah rebus & mince bagi diorg makan. and telur ni pun banyak protein and boleh bagi tenaga. just in case jangan guna butter or minyak masak masa nak prepare eggs as their food.


*yang ni balik wajib aku try hehehe


8. Cheese
the last one that can help in giving protein is cheese. tapi walaupun cheese ni elok, still tak boleh bagi selalu pada kucing. a significant number of cats are lactose intolerant, so start slow-slow before bagi kucing makan cheese ok.


*aku harap tips ni boleh bantu korang yang cat lovers ni, and before wrapping things up I noted here I didn't made up all these tips. semua tips ni I copy from this website -> 8 healthy food for cats and since mickey tu jenis yang cerewet pasal makan, macam-macam aku google nak naikkan selera dia. 


pernah aku beli macam-macam jenis kibbles tap sidahnya bagi kt mak cik aku je sebab dia tak nak makan, and nasib baiklah kibbles yang aku beli tu pun tak mahal mana. kalau yang satu packet pun dah rm70++, memang nangis aku


xoxo