Agatha Christie's Crooked House - RIRIEY ZARIES

December 19, 2017

Agatha Christie's Crooked House

 
Crooked House - one of the best seller mystery novel by Agatha Christie. Siapa yang suka movie mystery ni memang aku suggest sangat-sangat tengok movie ni. FYI, movie tak release kt Malaysia lagi, for now movie ni cuma release in DVD last September.


Movie ni mengenai Sophia (Stefanie Martini) nak siasat kes kematian datuk dia sebab dia tak percaya dengan report polis datuk dia ni mati sebab heart attack. So dia pun cari ex-boyfriend dia balik, Charles Hayward (Max Irons) untuk siasat siapa pembunuh sebenarnya. Diorg ni dalam satu rumah ni ramai, dari datuk, nenek tiri, mak ayah, pak cik mak cik, adik-beradik, nanny semua pun adalah.


Habis semua orang Charles pergi tanya sorang-sorang. Yang bestnya dalam movie ni, room setiap family members tu decorate ikut character masing-masing. Memang jatuh hatilah especially dengan bilik Brenda (Christina Hendricks), nenek tiri Sophia. Masa hari kedua tu, Charles pura-pura buat macam kereta dia rosak, so Sophia invite dia tidur kt rumah diorg malam tu.


Actually malam tu, after dinner (time ni semua orang luahkan perasaan masing-masing), Charles dah pun terserempak dengan pembunuh tu tapi dia tak perasan. Sampailah suatu hari tu, Josephine terjatuh dari tree house. Masa Edith (Glenn Close) tengah kemas bilik, Charles masuk dan Edith cepat-cepat sorok buku yang tengah dia baca. Buku apa tu korang rasa? Diary pembunuh tu?


Dan masa nilah Brenda dan tutor budak-budak tu, Laurence (John Heffernan) dituduh membunuh dan ditangkap. Semuanya sebab Charles bawa chief inspector tu naik atas tower rumah tu dan terjumpa sebuah kotak yang ada surat. Tapi Charles still tak puas hati lagi sebab dia tahu diorg bukan pembunuh sebenar.


Esoknya Charles terima satu panggilan, nanny Josephine pulak yang mati kali ni. Dan kematian kali ni ada kena-mengena dengan Edith. Charles tahu Josephine tahu perkara sebenar tapi tak nak bagitahu dan kenapa Edith nak protect siapa pembunuh tu?


xoxo


I am so looking forward to watch this movie