issue mr dakgalbi - RIRIEY ZARIES

July 20, 2018

issue mr dakgalbi

dulu kt ipoh ada satu dakgalbi ni tapi non halal sebab ada serve pork, so bila mr daklgalbi bukak kt aeon station 18, kira happy lah sebab tak payah nak pergi sampai kl kalau nak makan halal korean food. fyi kt ipoh cuma ada seoul garden, myeongdong topokki




tengok pun terliur kan? tbh aku pun tengah craving nak makan dakgalbi tapi dengarnya tak halal sebab ada yang pertikaikan isu sos buat dari apa dan ayam tu sembelih ikut cara yang betul atau tak. padahal kaida pun baru je cakap hari tu ajak nak repeat dakgalbi, takpe weh nnt ko masak aku dengan minah datang makan hehehe kalau difikirkan balik ada jugak yang betul tapi yang tak best nya...


bila bawang mula bercakap.. isu makanan halal tu dah dipersoalkan, janganlah pulak korang persoalkan pekerja mr dakgalbi, halal ke tak kerja atau gaji diorg tu. kedai tu cuma takde status halal je bukannya pekerja tu ada serve ataupun pork/arak. ini satu hal. yang kedua bila ada yang cakap macam ni "dengar name korea je terus serbu tak fikir halal haram etc". please jangan cakap macam ni. kalau perkara tu tanpa sengaja atau tak tahu, that's a difference story. kecuali kalau benda tu kita dah memang tau haram tapi still nak buat, yang ini sendiri mau ingat ok. issue dakgalbi


takpelah, lepas ni kalau craving dakgalbi, cari je recipe dari mana-mana. nak lagi sedap boleh tanya mira, mommy adam (korean malaysian baby). habis citer. senang. ^^


xoxo