Goodreads challenge

November 19, 2017

Dah nak masuk tahun 2018, aku baru nak start join goodreads challenge. Actually kalau siapa yang rapat dengan aku, mestu tau yang aku suka baca buku from romance to thriller to rom-com but for fantasy, aku lagi prefer tengok kt movie. 


Target aku letak dalam 15 buah buku tapi so far aku baru baca 8 je kot +hurm untuk ps i love you & di hamparan shamrock, ku seru namamu ni just tambahan je. Dua buku ni lama dah aku beli and memang best repeat baca. 


Ps i love you tu favorite aku kalau travel memana naik train and as for di hamparan shamrock ku seru namamu memang paling best so far. True story. And writer ni orang batu gajah. Part yang shahrizal ni kena tahan penjara paling sedih sekali. Lepas tu masa dah berlalu banyak tahun pun dia belum graduate lagi. Yang ni korang kena beli baca sendiri. Serious memang best. 


Right now aku tengah baca the lucky one by Nicholas Sparks. A very handsome writer who knows how to play wih a woman's heart. Ayat berbunga sangat kan 😊 Nicholas ni memang well known as the best romance novel writer. Memang susahlah nak jumpa male writer pasal cintan cintun ni. Kalau ada jumpa pun more to rom-com je.


Kalau dulu aku cakap Cecelia Ahern ni favorite aku maybe sebab she is a good writer kan plus kakak dia ni kahwin dengan Nicky Westlife, memang privilege kt dialah sebab anyone yang related dengan Westlife memang kena tempias dengan kitorg la. 


Ni 4 orang favorite writer aku:


Cecelie Ahern - pandai buat orang nangis but overall her books semua based on daily life. macam mana someone struggle nak teruskan kehidupan after losing someone they love, bila a perfect life jatuh ke bawah (hit the rock bottom). bila cinta tak kesampaian exp Love, Rosie.


John Grisham - favorite writer since high school. his first book i read was A Time To Kill. memang semua pasal thriller and suspen je. pasal crime and law.


Nicholas Sparks - too good in writing a love story. 


Danielle Steel - knows how to play with readers emotions. her book Kaleidoscope, memang nak marah bila emosi kena main macam tu tapi the best part is rasa nak tahu what happen next tu macam tak sabar je. tak nyempat-nyempat.


seriously when you're reading a book, it felt like you're travelling to other cities without moving your own feet. (throwback picture je ni, masa naik train balik after 3d2n kenduri kawen ina).


xoxo





You Might Also Like

19 comments

  1. bestnya minat membaca. sha kalau join challenge ni tahun depan belum tentu berjaya T.T teringin nak baca buku ps i love you

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's ok sha. belum cuba belum tahu kan. ririey saja2 cuba nak hujung tahun pun tak reach target lg. ps i love you tu best, ririey baca sampai nangis2

      Delete
  2. Bestnya sempat baca buku. Qiss sepanjang tahun ni ade juga beli buku tapi nak baca tu memang tak sempat memanjang. Nanti nak curi masa utk baca buku. Qiss kenal juga penulis2 tu.Buku dorang memang laris kt kedai buku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada masa je dear. sometimes tak sentuh jugak buku. kalau hari yang tak busy tu, biasa before tidur memang akan spend untuk reading dalam 1 hour mcm tu.

      Delete
  3. Chop! Flawed tu buku baru Cecelia ke? kenapa macam tak pernah baca eh..hahahaha..ke dah lama sgt tak membaca..LOL...asyik beli kat BBW je sampai lupa writers yg mana baru mana lama :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear. Flawed tu release thn lps. Ada sequel tau, Perfect tapi tak habis pun lagi Flawed ni hahaha best la BBW tp ririey selalu takde chance nak pergi huu

      Delete
  4. ramai dah ada akaun goodreads challenge ni kan. ana takde pun lagi sebab memang tau xkan achieve target tu. sedangkan buku makin bertambah dekat rumah tu. susah sgt nak dpt kan mood membaca tu. penulis kesukaan ana ramlee awang murshid so far. fav series laksamana sunan. best book ever rasanya tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi satu favorite Fauziah Ashaari. Memang follow habis sequel ombak rindu tu.. tapi sometimes ririey prefer baca comic jugak hahaha kalau dulu anak-anak sidek la yg top

      Delete
  5. Bonde memang suka membaca tapi lebih suka baca novel dari baca on line sebab fefeling dia lain macam ha ha ha...

    ReplyDelete
  6. Bila akak dh start membaca terbawa2 diri di dalam penceritaan baru la dinamakan menghayati kan..adakala sampai menangis sendiri

    ReplyDelete
  7. Bagus! Hehe. Ruby pun suka membaca dan menulis. Kalau sesiapa pinjam buku ruby mesti ada tanda. Haha. Membaca ni memang susah nak pupuk. Melainkan kita minat. Contohnya kalau pembaca novel, mereka akan pulun beli novel setahun. Macam ruby plak suka baca buku best seller. Kalau tak best tak beli. Kalau best, beli siap ikut sampai habis jilid. Good luck 2018 membaca banyak buku.

    ReplyDelete
  8. Sekarang ni tak ada masa sungguh nak baca buku sebab ade budak kecik tu. Even kalau ajak dia baca buku sekali, ada la dalam 15 minit je sempat setiap session.

    ReplyDelete
  9. reading is really a good hobby..boleh membantu meluaskan pengetahuan kita ni.....

    ReplyDelete
  10. bagus tabiat membaca ni..saya nak habiskan satu buku pun ambil masa berbulan-bulan hehe

    ReplyDelete
  11. Cecelie ahern pun my fav writer
    I have lots of novels yg x sempat baca sejak2 ada anak ni...
    Uhuk2...
    Nid to find time to have a good read of them

    ReplyDelete
  12. OMG kita rasa bila tengok orang susun buku banyak-banyak macam ni rasa diri ni lemah sangat sebab apa porang yang malas membaca orang yang rugi wakakkakaa..

    ReplyDelete
  13. Bulan lepas ada beberapa buku berjaya dihabiskan dalam masa beberapa hari. Lepas tue tutup buku, banyak habiskan masa dengan urusan kerja...

    Hope bulan ini, sempat sambung baca buku yang belum sempat dibaca lagi.

    ReplyDelete
  14. Thanks for reminding me to pick up a book to read. I think I have been neglecting reading books ever since we have social media. Baack to basics is good, yes going to read more.

    ReplyDelete
  15. I'm done with two books from local writer. So excited complete my mission.

    ReplyDelete

Popular Posts - all time

Blog Archive

FAVORITES