Welcome 2014!

"We will open the book. Its pages are blank. We are going to put words on them ourselves. The book is called Opportunity and its first chapter is New Year's Day." - Edith Lovejoy Pierce


♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡



Sedar tak sedar hari ni dah 7hb, rasa macam still in 2013 selalu tersasul cakap next year. Plan nak sambut new year tahun ni, my parents ajak pergi Teluk Batik, ingatkan nak pergi Lumut je. So pukul 9.30 baru gerak dari Ipoh. Petrol still ada lagi but my mom insists isi minyak lagi mana tahu kalau tiba-tiba trap in traffic tak adalah minyak tiba-tiba kuning kan..


Pergilah isi kt Shell Bercham. Dah bagi bonuslink card kat papa, lepas tu kejap je papa bagi balik kat aku. Ingatkan dah isi minyak so aku pun teruslah hidup engine sebab papa pun dah masuk dalam kereta. Tapi dalam hati tu bertanya-tanya juga aku kenapa kejap sangat isi minyak & kenapa bar minyak tak naik.. maybe papa isi sepuluh ringgit kot.. tak kisahlah sebab minyak ada lagi.



entah kenapa aku boleh blur nak ikut highway ke Simpang Pulai padahal boleh je ikut Silibin.. serious malam tu memang satu family macam blur blur.. papa duduk kat belakang aku so nampak bar minyak tak naik.. "kenapa minyak tak naik?" "mana tahu papa.. ingatkan tadi isi minyak sepuluh ringgit je.. tu sebab tak naik kot.." "eh papa isi dua puluh ringgit tadi!" "siapa yang isi? papa ke budak shell tu? sebab diorang memang takkan tolong isi minyak, kita kena buat sendiri.." "tak papa tak isi.. habis tu minyak tak isilah tadi.. kamu pun hidup engine kereta cepat sangat kenapa?" "habis tu dah papa terus masuk kereta lepas bagi card, ingatkan dah isilah tadi.."



lepas riuh-riuh sekejap tu, barulah sedar tak isi minyak lagi.. sudahnya pergi je isi kat shell Lahat macam awal-awal papa cakap.. burn macam tu je first twenty ringgit tu.. hahaha dengan Darwisy nak terkecingnya lagi, cerewet pula tu, toilet comot sikit bau busuk sikit tak nak masuk.. tapi baguslah dia macam tu sebab pentingkan kebersihan =)



#kelakar kan family aku hahahahhahahaha



sepanjang nak pergi teluk batik, traffic sesak giler.. dengan road block banyak.. dari 1 hour of driving jadi 3 hours terus.. rasa nak patah kaki pun ada.. hilang adab sopan aku kat jalan raya.. mana taknya, aku elok-elok queue, kereta dari belakang semua potong ikut tepi.. dahlah lane pun satu je.. tengok side mirror rear mirror, line clear.. hehehe aku tak sanggup nak tunggu lama-lama semua kerana nak tengok fire works.. finally sampai juga kat teluk  batik.. =)



tapi senyuman tu tak lama sebab first orang dah banyak yang gerak dari situ, second kitorang celebrate new year dalam kereta =( so aku ajak papa pergi lumut pula, mama and darwisy dah terlentok dalam kereta.. sampai kat lumut pun sama je, traffic teruk tapi happening.. for the first time aku tahu dekat situ ada hospital haha no wonder kenapa all the way to lumut aku nampak ambulance keluar masuk, ingatkan ada accident rupanya hospital kat dalam tu.. Lol



yang paling stress kat sini bila order makan tapi nak tunggu air pun lama sangat.. char kuey teow mama dah sampai, air tak sampai-sampai.. lepas tu boleh pula waiter tu datang cakap air ice tak ada.. tea je yang ada.. lastly makan dekat manjung.. pukul 4 baru sampai rumah.. 




p/s : banyak wish aku tahun ni, yang itu next time pula citer.. kerja kat office tengah banyak sekarang ni.. hehe 



xoxo