May 20, 2013

Books, reading and nerd or geek?

Semua orang ada hobby masing-masing and if you look to nowadays kids, I think most of them are rather spending their times on computer surfing social networks or paying computer games. Yeah, it's a nice activity too rather than hang out like a homeless kids. But why people who loves to read will be categorized as nerd?

Yup.. I have no idea why. Truth be told I used to be called geek when I'm eleven..

Why?

Cause I love to read.. hey tak baik tau panggil atau kutuk orang lain macam tu.. Since I kecil lagi, my dad dah terapkan sifat suka membaca dalam diri I.. Yup, most of people suka assume "yela, anak tunggal.. apa nak je mesti dapat".. you all are totally wrong tau. Disebabkan my dad lebih suka belikan colours, drawing book and take me to Perak State Library, buku dan Ririey Zaries memang tak dapat nak dipisahkan..

Kenapa Perak State Library?

Sebab jauh berbeza dengan library awam yang selalu kita pergi, ianya lebih secure & parents tak perlu nak risau kalau nak tinggalkan anak-anak diorg kt situ.. Sebab suasana macam berada di rumah... that's why I panggil private library.. Sekarang ni mungkin dah banyak berubah dari segi interior design.. I pun dah lama tak menjejak kaki ke dalam..

Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Perak

This is the map how to get there.. Tak ramai yang tahu pasal library ni..

Baru-baru ni I ada beli sebuah novel, taklah baru sangat.. Adalah dalam sebulan macam tu, baca pun tak habis lagi tapi ceritanya sedih + kelakar + banyak pengajaran.. Sesuai sangat kalau nak release tension.. Bukan sekadar untuk hilangkan boring.. 

Tajuk je dah menenangkan jiwa


Dalam novel ni, penulis ceritakan liku-liku kehidupan selama bergelar student di Jordan dan dugaan demi dugaan untuk graduate.. Bayangkan, kita kat sini paling cepat pun 2 yrs dah grad tapi penulis ni kena tunggu sampai 8 tahun.. Kalau nak tahu kenapa, kenalah beli novel Di Hamparan Shamrock, Ku Seru Namamu..

P/S : Hanya luangkan sejam sehari untuk membaca, macam-macam ilmu boleh korang dapat.. so janganlah nak panggil book lovers ni geek, ulat buku or nerd.. Please have some respect..


Last but not least...


ENJOY YOUR READING PEEPS!!!